17 září, 2022

Jak si užít podzim – relax stylem Hygge

Od katie

Srpen se s námi loučí a je znát, že brzy bude podzim.

Mám ráda léto, ikdyž letošní se svými tropickými teplotami dávalo mnohým, hlavně mně pořádně zabrat a o to víc už se těším na podzim.

Je už znát, že dny se zkracují a i příroda začíná měnit své barvy. Brzy začně takové to deštivé a pochmurné počasí, které bych nejraději strávila doma zachumlaná v dece s hrnkem čaje nebo horké čokolády a s knihou….. Jenže tahle idylka se nekoná a musím tak jako většina z nás do práce a mnoho dalších poviností.

Podzim je kouzelný a záleží jen na nás jak si ho užijeme.

Já se přiznám, že díky našemu psovi jsme venku několikrát denně o víkendech pokud vyloženě neleje jako z konve vyrážíme na procházky. Miluji tu zvlášntí vůni podzimu a kochám se krásami a barvami přírody.

A jak si užít podzim a nepropadnout melancholii?

Já si každý den, jak se sešeří zapaluji svíčky, které si vyrábíme ze sojového vosku nebo z našeho včelího. Námi vyráběným svíčkám se budu věnovat v jiném článku 🙂

Myslet pozitivně, vždycky říkám  „to se lehce řekne“, ale tři roky zpátky jsem dostala od kamarádky knížku Tajemství od Rhondy Byrne a moc ráda se k ní vracím. Autorka v ní krásně popisuje, jak právě prostřednictví pozitivních myšlenek dosáhnout svých cílů. Ale můžu říct, že rady musí člověk aplikovat v praxi a když dorazí nějký ten splín ihned ho zahnat.

Jak už jsem napsala ráda od podzimu používám svíčky. A další možností jak zahnat chmury je aromaterapie. Nemusíte být přeborníci v aromaterapii, ale určitě máte své oblíbené vůně, které Vám dělají radost. Já miluji mandarinku, litseu cubebu, mátu, vanilku, jasmín a ylang ylang. S jasmínem a ylangem to, ale nesmíte přehnat, jsou to totiž silné vůně a při větších koncentracích mohou vyvolat až bolest hlavy. Takže max 1 kapka do aromalampy bohatě stačí.

Další mojí zavislostí podzimu je horký čaj. V létě mne ani nenapadne uvařit si čaj, nebo maximálně jej ráno uvařím a vypiju jej, až když je úplně studený. Jenže na podzim je právě úžasné, když se vrátíme z procházky se psem horký čaj. Z čajů můžete využít bylinkové jednodruhové nebo různé směsi. Ideální na podzim je černý bez, třezalka, šalvěj, heřmánek, řepík nebo kopřiva. Čaje nesladím cukrem, ale medem.

Změna stravy je součástí, místo studených salátů, na které nemám vůbec chuť spíše  vaříme polévky. Ráda čerpám inspiraci z knihy kuchařky ze Svatojánu – polévky. U nás jsou nejvíce oblíbené krémové – dýňová, čeneková , bramborová, klasická zelňačka, pak luštěninové a zeleninové.

Při nástupu podzimu a větrnějšího počasí zvyšujeme spotřebu potravinových doplňků. Snažíme se samozřejmě stravou, ale někdy je potřeba doplnit více minerálů a vitamínů. Největší spotřebu v tomto období máme vitaminu C a D. Vitamin C je skvělý jako prevence proti nachlazení a vitamin D nás zbaví chmur z nedostatku sluníčka. Kromě těchto dvou vitamínů přidáváme i medicinální houby Reishi a Acerolu. Obě jsou od Mycomediky a najdete je obě v mém eshopu zde: Reishi  u dcery dávám Liščí sirup

Dělejte si radost. Stačí maličkosti v podobě procházky s dětmi venku, sbírání kaštanů, pouštějte draky, sbírejte barevné listí a tvořte s dětmi, kupte si něco hezkého, pusťte si svůj oblíbený film, zajděte si ke kadeřníkovi nebo na kosmetiku.

Zachumlejte se. Teploty klesají a tak je příjemné se uvelebit na gauči a zachumlat se do hřejivé deky. Velice příjemné jsou deky z mikrovlákna, mikroflanelu, mikroplyše, fleecu nebo pletené.

Přečtěte si knihu. Většinou máme problém najít si čas, ale podzim je na tuto činnost naprosto ideální, jelikož nemůžeme trávit tolik času venku. Čtení knih je jedna z úžasných čiností, na kterou se zapomíná. Já čtu především knihy pro osobní rozvoj, knihy související s podnikáním, mojí prací a hlavně nějak čím jsem starší tíhnu k vědění o bylinkách a jejich úžasných vlastnostech a benefitech pro náš organismus.

Dopřejte si lázně u Vás doma. A nemusíte nikam z pohodlí domova. Bohatě stačí tedy pokud máte vanu. Stačí napustit si vanou teplé vody a přidat si do ní koupelové soli nebo aromaoleje. Pokud doma žádnou sůl nemáte, můžete mrknout na eshop, kde najdete různé soli zde. Koupelové soli mají spousty úžasných účinků pro naše tělo. Co je důležité ve vaně se solí zůstat max 20 minut, kdy tělo dokáže vyplavit toxiny a nečistoty a využít benefitů v podobě minerálů a látek prospěšných pro tělo. Po 20 minutách nastává proces, kdy pokožka začíná přijímat i škodlivé látky zpět, což je nežádoucí.

Je spousta tipů jak si podzim zpříjemnit a pozitivní myšlení je tou nejdůležitější .

 

Ať máte krásný podzim a užívejte si sluných dní co nejvíce.