15 dubna, 2023

Propolis – včelí poklad

Od katie

Co je propolis?

Pro seznámení s propolisem musíme nahlédnout do včelího úlu. Včely touto látkou pokrývají jeho vnitřní prostory, plásty a vyplňují trhliny. Pokud se do úlu dostane škůdce, včely ho do propolisu úplně obalí. Ve vlhkém a teplém prostředí úlu se díky němu nemnoží mikroorganismy. Propolis tak doslova chrání včelí město. Odtud si nese ve svém názvu polis (znamená město v řečtině). Účinky propolisu vypozoroval také člověk a třeba v Egyptě ho lidé využívali k léčbě ran už před naším letopočtem.

Jak propolis vzniká? Včely sbírají pryskyřice z pupenů a kůry stromů.

Díky enzymům ve slinách včel a smícháním s voskem poté vzniká propolis.

Tuhého, tmavého a lepkavého žlutohnědého propolisu bývá okolo 3 kilogramů v jednom úlu.

Kde se bere propolis?

Propolis (méně často dluž, smoluňka, včelí tmel) je pryskyřičná látka příjemné aromatické vůně. Je produktem stavební činnosti včely medonosné ve včelstvu. Nabývá různých barevných odstínů od zelenožluté až k temně hnědé podle stáří a původu.

Surovinu k tvorbě propolisu sbírají včely na rostlinách produkujících pryskyřičné látky. Při zpracování mísí nasbíranou hmotu s výměšky hlavových žláz. Včely propolis využívají jako stavební a ochranný materiál. Propolisem vystýlají a vyztužují buňky plástů, zatmelují trhliny a otvory ve stěnách úlu, tmelením upravují velikost česna. Těla usmrcených vetřelců větších rozměrů, jako je myš nebo rejsek, nejsou včely schopny z úlu odstranit. Proto je pokryjí silnou vrstvou propolisu a takto zabrání jejich rozkladu. Všechny vnitřní stěny úlu resp. dutiny obývané včelami jsou potaženy souvislou tenkou vrstvou propolisu. Při vyšší teplotě se z takového nátěru uvolňují těkavé látky, které prosycují atmosféru úlu a působí antibakteriálně.

Co obsahuje včelí propolis?

I když nám k pojmenování žlutohnědé hmoty připomínající smůlu stromů stačí jedno slovo – propolis, mluvíme ve skutečnosti o pestré směsi více než 180 látek. Složení propolisu se navíc proměňuje podle sezónních podmínek, lokality i doby sběru. V Evropském mírném pásu nejvíce pryskyřic, které včely na výrobu propolisu sbírají, pochází z topolů. Velmi zajímavé je, že při porovnání s propolisem od včelstev z Brazílie, mají vzorky propolisu srovnatelné dezinfekční vlastnosti, přestože se svým složením značně liší.

Hlavní složky propolisu

Jak bylo výše zmíněno, přesné složení surového propolisu je proměnlivé. Uvedený orientační obsah hlavních složek vám ale pomůže udělat si o propolisu vlastní představu.

  • Pryskyřičné látky 50 %
  • Vosky 30 %
  • Éterické oleje 10 %
  • Pyl 5 %
  • Jiné organické látky a minerály 5 %

Překvapivě je propolis bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje ve vodě rozpustné vitamíny B1, B2, B6 a C. Dále obsahuje vitamín E, který patří mezi ty rozpustné v tucích. Z minerálů propolis obsahuje vápník a hořčík a stopové prvky jako měď, zinek, železo, mangan nebo kobalt. Mezi jiné organické látky, které propolis obsahuje, patří cukry a enzymy.

Za hlavní nositele vlivu propolisu na zdraví jsou považovány tzv. fenolické látky a především flavonoidy. Fenolické látky jsou hlavní součástí propolisových pryskyřic. Jak už to u přírodních látek bývá zvykem, směs látek obsažených v propolisu je dohromady účinnější než jeho jednotlivé složky.

Na co se propolis používá?

Vliv propolisu na lidské tělo je velmi široký.
Tradičně je propolis ceněný pro své tři hlavní účinky:

  1. Působení proti mikroorganismům
  2. Působení proti zánětu
  3. Podpora imunity

Využití propolisu je pestré, stejně jako množství přípravků, do kterých lze propolis zapracovat.

Můžeme ho použít:

Kožní problémy

Ústní dutina

Podpora imunty

Dýchací cesty

Trávící ústrojí

Močové cesty

Propolis – je třeba dát si pozor?

Užívání propolisu je velmi bezpečné. Ve vědeckých pracích se uvádí, že k předávkování může dojít až při podání 15 g propolisu denně. Z běžných přípravků proto předávkování nehrozí. Pro děti je propolis vhodný už od 3 let. Těhotné ženy mohou používat přípravky s propolisem na kůži a také přípravky ve formě sprejů a pastilek s propolisem na bolest v krku. S vnějším podáním nebo s použitím propolisu v těhotenství na sliznice jsou dobré zkušenosti. Doplňkům stravy s propolisem by se však měly z opatrnosti těhotné ženy vyhnout.

Alergie na propolis

Stejně jako u jiných včelích produktů je nutné mít na paměti, že i propolis může vyvolat alergickou reakci. Než budete poprvé přípravek s propolisem užívat, je nutné vyzkoušet nejprve mast nebo tinkturu na předloktí. Poté sledujte, jestli se neobjeví podráždění nebo začervenání. Když bude vše v pořádku, můžete od dalšího dne přípravek používat.

U doplňku stravy s propolisem určených pro užívání ústy si dejte nejprve jednu nejnižší možnou dávku. Pokud je i tady vše v pořádku, bez obav doplněk od dalšího dne užívejte.